Al meer dan 120 jaar van kleermaker tot modewinkel

Jaap van Veen (1881-1957) is de grondlegger van Van Veen Mode in Leimuiden. Na de lagere school is hij in de leer gegaan bij verschillende kleermakers in de omgeving. Hij moest kiezen voor een zittend beroep, vanwege zijn klompvoet. Op 18-jarige leeftijd begon hij in een kamertje bij zijn moeder als zelfstandig kleermaker. In 1902 scheef hij zich officieel in bij de Kamer van Koophandel als kleermaker en barbier.

Er werd begonnen in één van de rijtjeshuizen, die aan de Drecht stonden, op de plaats waar nu het voormalige gemeentehuis van Leimuiden staat. Na 3 verhuizingen in de Dorpsstraat werd in 1926 een woning met kapsalon en kleermakerij gebouwd aan het Noordeinde. Intussen kwamen de zonen Jan en Piet, als 12-13 jarige, ook in de zaak. Het werd steeds drukker en er werden, zoals dat toen heette, knechten aangenomen, die ook in de kost lagen. Dat was heel normaal voor die tijd.

Langzamerhand werd de zaak, na de oorlog, over gedaan aan de zonen. Maar vader Jaap bleef helpen, waar nodig was. Vanaf 1950 zette Piet de kleermakerij van zijn vader voort aan de Dorpsstraat 21. Jan bleef in de kapperszaak aan het Noordeinde. Begin jaren 60 werd door Piet en zijn vrouw Pietje langzamerhand begonnen met het verkopen van toen nog herenconfectie. In 1967 werd alles verbouwd tot een mooie herenmodezaak en een grote kleermakerij. Begin jaren 70 kwam er ook dameskleding bij.

Intussen had ook de derde generatie van Veen zich aangediend, later de opvolgers in beide zaken. Jacques, zoon van Jan, nam de kapsalon van zijn vader over en Jaap, zoon van Piet, kwam als 14 jarige in de kleermakerij en nam later de kledingzaak en kleermakerij over. Door een grotere collectie en steeds meer klanten, uit de wijde omgeving, werd de winkel op nr. 21 te klein. Recht tegenover de zaak kwam het voormalige Rabobank gebouw te koop. De beslissing om hier een mooie en grotere winkel van te maken, was snel genomen.

Na 50 jaar van de ene kant van de Dorpsstraat naar de andere kant van de straat. Sinds de opening in oktober 2001 zijn Jaap en zijn vrouw Dieneke de trotse eigenaren van de modezaak.


120 jaar kwaliteit en vakmanschap van stap tot stap

1902

De grondlegger van Van Veen Mode. Als kleermaker maakte hij zowel dames en herenkleding op maat.

1950

Na een aantal jaren vestigde Piet zich aan de Dorpsstraat 21 te Leimuiden met de kleermakerij en een huiskamer winkel.

1967

Na een grondige verbouwing werd de nieuwe herenconfectiezaak geopend.

1985

Kleinzoon Jaap neemt de zaak officieel over maar vader Piet bleef helpen in de kleermakerij.

2001

De overstap naar een nieuw pand aan de overkant van de straat in het voormalige Rabobank pand.